Sametingets gruvpolicy på remiss

Onsdag 17 april

Sametingets gruvpolicy om hur man ser på mineraler och gruvor i Sápmi skickades förra veckan ut på remiss till Svenska Samernas Riksförbund, Renägarförbundet, Riksorganisationen Samerna och till samebyarna.

Samerna har de något att säga till om när det gäller renbetesmarkerna? Jag menar, när det verkligen gäller! Gruvdriften och jakten på mineraler är inget som den svenska regeringen vill eller kan vifta bort som obrukbar mark och oväsentlig för Sveriges ekonomiska intressen.

Rapporten finns att läsa på nätet och är värd att uppmärksammas. Det är en lång rapport på 30 sidor så det kommer ta et tag för mig att kolla igenom den.  För den som är intresserad så kommer jag följa upp detta med ett antal blogginlägg under kommande vecka.

Via sametingets hemsida kan man ladda hem policyn som är på remiss. Svaren ska ha kommit in till den 30 juni 2013.

Anna

 

Det här inlägget postades i Arktis, Ryssland Centralasien Europa. Bokmärk permalänken.