Konferens med Indigenous Terra Madre i Indien 2014

Slow Food Sápmi, del av den internationella slow-food-rörelsen har lämnat över arbetet med nästa urfolkskonferens ITM (Indigenous Terra Madre) till folket meghalaya i nordösta Indien. 2011 hölls konferens i Jokkmokk arrangerad av Slow Food Sápmi och med delegater från hela världen. Nästa konferens blir 2014 i Mawphlang, Indien.

Vid Terra Madre-kongressen i Turin i slutet av oktober 2012 skrev man om ITM:s stadgar så att det klart ska ingå att man arbetar för urfolkens rättigheter. Centralt för deras arbete är att ta till vara urfolkens naturkunskaper, värna om ekosystemen i både produktions- och distributionsleden, att maten produceras under rättvisa förhållanden och på ett socialt och ekonomiskt hållbart sätt, och det är då viktigt att urfolkens rätt till land och vatten respekteras och att de kan ha självstyre över sina områden.

Ol-Johán Sikku, ordförande för Slow Food Sápmi, överlämnade i Turin ett renskinn som en symbolisk gåva för detta internationella nätverk. Phrang Roy, urfolksledare från Indien, talade om vikten av att stärka urfolkens kamp för självstyre och att detta är en förutsättning för utveckling av den egna matkulturen, språket och identiteten.

Till förberedelserna för 2014 framkom att man behöver bygga upp samlingslokaler och bostäder för besökarna. Man kommer då bygga utifrån deras traditionella byggnadssätt och byggmaterial, framför allt bambu. Programmet för nästa konferens är under arbete men man kommer följa upp teman som behandlades under mötet i Jokkmokk, som urfolkens rättigheter och utveckling.

Det här inlägget postades i Arktis, Asien och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera